KØBENHAVN: Danmark kan ikke slippe uden om at betale hjemrejsepenge til en syrer, der har tilstået at have dræbt sin kone, efter at han er rejst hjem.
Grundloven står nemlig i vejen for, at loven om den såkaldte repatrieringsstøtte kan ændres med tilbagevirkende kraft.
Det ærgrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
- Vi er et meget bredt flertal i Folketinget, der står bag denne her lovgivning. Jeg ville ønske, at der var en af os, der havde tænkt over det for to-tre år siden, da loven blev ændret sidst.
- Men det var der ikke, så nu står vi i en situation, hvor vi ikke kan forhindre udbetaling af de her penge, ærgrer han sig.
Hele Folketinget vedtog i juni, at udbetalingen af hjemrejsepenge skal standses, hvis der begås alvorlig kriminalitet efter hjemrejse.
Det kommer dog ikke til at ske med tilbagevirkende kraft, så det kommer til at omfatte en syrer i en sag, som Kristeligt Dagblad har afdækket.
Den pågældende mand kom i 2015 til Danmark fra Syrien og gjorde i starten af 2020 brug af den såkaldte repatrieringsordning.
Den gør det muligt for udlændinge at få økonomisk støtte af Danmark for at opgive retten til at opholde sig i Danmark.
Han rejste herefter tilbage til Syrien med sin kone, Huda Ali Ahmad, og deres tre børn og fik første del af støtten - 100.000 kroner.
Han har siden tilstået over for kurdisk politi, at han har dræbt sin kone og ét af deres børn, og han sidder i dag varetægtsfængslet.
Alligevel står han til at modtage anden del af hjemrejsepengene - over 100.000 kroner - i starten af 2021.
Mattias Tesfaye arbejder på at en overgangsordning med i ændringen af loven, som ventes at blive fremsat i december.
Den vil betyde, at udbetalingen af hjemrejsepenge også vil blive standset i sager, der er truffet afgørelser i inden lovens ændring, hvis der begås alvorlig kriminalitet, efter den er trådt i kraft.
- Men jeg tror ikke, det er så mange mennesker, det handler om, og som kommer til at undvære denne her anden rate.
- Vi skal have vedtaget denne her lovgivning. Det er tragisk, at vi skal udbetale de her penge - men det er helt til grin, hvis vi skal gøre det igen, fordi vi ikke har ændret loven, siger ministeren.
/ritzau/